Hoe kan je ecologisch verantwoord omgaan met je stroomverbruik?

Groepeer je zware energieverbruikers in een datacenter.

Kristall IT, Jean-Luc Van Haelst

Wat is de huidige situatie?

Nu de discussie is losgebarsten rond "ecologisch werken" en "ecologisch omgaan met je stroomverbruik" wordt er ook gekeken naar de bedrijfswereld.
In eerste plaats worden de blikken gericht naar de grote productiebedrijven, maar ook meer en meer naar de "gewone" KMO's. Het is namelijk een feit dat er steeds meer wordt geïnvesteerd in converged en hyperconverged IT-oplossingen, waardoor het stroomverbruik ook stijgt.

Het is namelijk een feit dat een meer compacte oplossing zoals hyperconverged IT-systemen, ook meer warmte genereren. Die warmte moet worden afgevoerd en afgekoeld, waardoor er ook moet worden geïnvesteerd in een effectieve koeloplossing.

Dat zijn systemen die veel stroom verbruiken, wat dan weer een grote(re) belasting geeft op het stroomnet. En we weten allemaal dat het stroomnet in België niet het meest betrouwbare is op het gebied van werking in de winter. Daarom krijgen we ook elke winter te horen dat:

         - er een afschakelplan komt
         - stijgende import van stoom vanuit het buitenland (stijging van 22% in 2018 tov 2017)
         - problemen met de huidige kerncentrales (defecten, onderhoud problemen, ....)
            Er is zelfs al aangegeven dat er een onbeschikbaarheid gaat zijn van 3 kerncentrales eind 2019!!!

Welk effect heeft dit op uw bedrijf?

De overheid maakt zich sterk dat bedrijven weinig zullen merken van een eventuele afschakeling, omdat ze die steeds proberen in te plannen tussen 17u en 20u. Na de kantooruren dus. En omdat gemeentes met veel (of grote) bedrijven niet in de hoogste schijven zitten.

Dat heel wat bedrijven intussen al lang niet meer louter tijdens deze kantooruren functioneren en dat we in een digitale economie en een always-on maatschappij leven, wordt daarbij blijkbaar uit het oog verloren.

De bestaande wetgeving is alvast geen hulp om eventuele kosten te recuperen op de overheid, want daarin worden enkel energie, vervoer, de financiële sector en digitale communicatie als kritieke infrastructuur beschouwd. Volgens de letter van de wet is IT dus geen kritieke infrastructuur.

Een stroomstoring – lang of kort, gepland of niet – kan namelijk grote gevolgen hebben voor je IT-infrastructuur. Dit kan gaan van downtime voor je servers of website, bedrijfsprocessen die stilvallen en data die verloren raakt, tot hardware die kapot gaat doordat het niet juist kan worden afgesloten, ....

Hoe kan je je hier tegen wapenen?

Om je te wapenen tegen stroomuitval en onbereikbaarheid in het algemeen kan je je IT apparatuur onderbrengen in ons Tier IV datacenter in Luxemburg.

Dit heeft een aantal voordelen waardoor je steeds gegarandeerd bent van de beschikbaarheid van je IT systemen en waardoor je medewerkers gewoon kunnen blijven doorwerken en je klanten steeds in contact kunnen blijven met jou bedrijf via bijvoorbeeld jullie website.

Het datacenter waar wij gebruik van maken is immers voorzien op dit soort situaties. Zij hebben noodgeneratoren die stroompannes kunnen opvangen en dit wordt regelmatig getest door stroomstoringen of stroompannes te simuleren. In ons datacenter gebeurt dat zelfs maandelijk zodat we dit met absolute zekerheid kunnen garanderen.

En omdat het datacenter in Luxemburg gelegen is en niet in België profiteren we mee van het het veel stabielere stroomnet in Luxemburg.

Delen

Wil je weten hoe wij jou hierbij kunnen helpen?

Contacteer ons voor meer informatie, wij denken graag met u mee!